Skip to content

Rakennusala – näin varaudut so­pi­mus­kump­pa­nin mak­su­ky­vyt­tö­myy­teen tai konkurssiin


Ota nämä asiat huomioon, jos epäilet rakennusalan sopimuskumppanisi uhkaavaa maksukyvyttömyyttä tai jos sopimuskumppanisi ajautuu konkurssiin

Tilastokeskuksen mukaan rakennusalan konkurssit lisääntyivät vuonna 2023 voimakkaasti aiempiin vuosiin verrattuna.  

Alan vaikea suhdannetilanne on jatkunut myös vuonna 2024. Erityisesti asuntotuotannon vähentyminen on näkynyt rakennusalalla lopettaneiden yritysten määrän merkittävänä kasvuna.  

Tässä blogikirjoituksessa listaamme huomioitavia asioita, jos epäilet sopimuskumppanin uhkaavaa maksukyvyttömyyttä tai jos sopimuskumppanisi ajautuu konkurssiin.   

1. Laadi urakkasopimus huolella

Laadi urakkasopimus riittävän huolellisesti ja sovi tarvittaessa täsmennyksiä rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998.

Maksukyvyttömyysriskeihin varautuminen lähtee jo urakkasopimuksesta. Konkurssinvaraiset ehdot sopimuksissa ovat Suomessa lähtökohtaisesti kiellettyjä. Urakkasopimuksessa voi silti pyrkiä varautumaan sopimuskumppanin taloudellisen tilanteen huonontumiseen tai jopa konkurssiin urakan aikana. 

Kiinnitä erityistä huomiota esimerkiksi

  • urakkasopimuksen maksuerätaulukkoon ja sen vaiheistukseen
  • vakuuksiin
  • sopimusehtoihin materiaalien omistusoikeuden siirtymisestä
  • maksuehtoihin ja maksupidätysten edellytyksiin
  • tilaajan oikeuteen tilittää pidätettyjä maksueriä aliurakoitsijoille
  • urakkasopimuksen purkuperusteisiin. 

Sopimusehdoilla voidaan pyrkiä turvaamaan itselle mahdollisimman suuri liikkumavara tilanteessa, jossa sopimuskumppani ajautuu konkurssiin – pahimmillaan hankkeen ollessa kesken.

2. Tunnista hälytysmerkit ja reagoi viivytyksettä

Seuraa sopimuskumppanin uhkaavaan maksukyvyttömyyteen liittyviä hälytysmerkkejä hankkeen aikana. 

Mahdollisia urakoitsijan maksukyvyttömyyttä ennakoivia hälytysmerkkejä voivat olla paitsi konkreettiset maksuhäiriömerkinnät myös esimerkiksi

  • kumppanin tarjoamat poikkeuksellisen edulliset hinnat
  • resurssiongelmat ja suuri vaihtuvuus työmaalla
  • vastuuhenkilöiden tavoittamattomuus
  • tilaajavastuutietojen huonontuminen
  • erilaiset ongelmat aliurakoitsijoiden tai tavarantoimittajien kanssa
  • urakkasopimuksen maksuerätaulukkoon ja sen vaiheistukseen liittyvät muutospyynnöt. 

Tilaajan osalta vastaavia hälytysmerkkejä voivat olla maksuhäiriömerkintöjen ja henkilöstöön liittyvien ongelmien lisäksi esimerkiksi sovittujen maksujen viivästyminen, maksuaikoja koskevat muutospyynnöt sekä ongelmat työmaan muiden urakoitsijoiden kanssa. 

Mikäli hälytysmerkkejä havaitsee, niiden syyt kannattaa selvittää ja niihin kannattaa reagoida viivytyksettä.

3. Konkurssin sattuessa ole aktiivinen ja toimi ripeästi 

Jos sopimuskumppani ajautuu konkurssiin hankkeen ollessa kesken, selvitä urakkasopimuksen tilanne ja hankkeen loppuunsaattamisen vaihtoehdot.

On tärkeää huomata, että urakkasopimus ei automaattisesti pääty toisen osapuolen konkurssiin asettamiseen. Konkurssiin asetetun sopijapuolen sopimuskumppanilla voi olla eri vaihtoehtoja käytettävissään:

  • Konkurssipesä voi sitoutua saattamaan keskeneräisen urakan loppuun.
  • Urakkasopimuksen päättymisestä voidaan sopia konkurssipesän kanssa ja hanke siirtää hallitusti toisen toimijan toteutettavaksi.
  • Urakkasopimus konkurssiin ajautuneen sopimuskumppanin kanssa voidaan purkaa, jolloin hankkeen loppuunsaattamisen järjestäminen jää tilaajan tai tilaajan konkurssipesän hoidettavaksi.

Konkurssiin asetetun sopijapuolen sopimuskumppanilta vaaditaan joka tapauksessa aktiivisuutta ja ripeitä toimenpiteitä urakkasopimuksen tilanteen ja hankkeen loppuunsaattamisen vaihtoehtojen selvittämiseksi.

4. Varmista vakuuksien voimassa pysyminen

Varmista vakuuksien pysyminen voimassa ja valvo saatavat sekä urakoitsijan takuuvastuut konkurssissa.

Urakoitsijan konkurssitilanteessa on erityisesti huolehdittava siitä, että urakoitsijan antamat vakuudet pysyvät voimassa. Tarkista vakuuden ehdot ja ilmoita vakuudenantajalle tilaajan vaatimuksista kirjallisesti sekä vaadi vakuuden voimassa pitämistä. 

Huolehdi lisäksi siitä, että takuuaikana havaitut virheet ja puutteet reklamoidaan konkurssipesälle urakkasopimuksen tai lain edellyttämässä ajassa. Tilaajalta vaaditaan aktiivisuutta, koska konkurssipesä ei oma-aloitteisesti selvitä mahdollisia vastuita.

Huolehdi myös saatavien valvonnasta. Urakoitsijan potentiaaliset takuuvastuut on mahdollista valvoa konkurssissa ehdollisina ja enimmäismääräisinä, vaikka niiden täsmälliset määrät eivät olisi selvillä.

Jos haluat keskustella näistä aiheista lisää tai tarvitset apua maksukyvyttömyystilanteiden hallinnassa, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä.

Sanna Kaistinen - Profile Image

Sanna Kaistinen

Legal Business Partner | Head of Conflict Management and Dispute Resolution

Miikka Keränen - Profile Image

Miikka Keränen

Legal Business Partner

Benjamin af Hällström - Profile Image

Benjamin af Hällström

Legal Business Partner I Head of Construction, Real Estate, Infrastructure and Energy

Would you like to hear more?

Let’s discuss what we can do for your business.