Skip to content

Työntekijän al­isuo­ri­u­tu­mi­nen ja esihenkilön velvol­lisu­udet


Toisinaan työntekijä ei tee työtehtäviään tasolla, jota kyseisessä roolissa voisi kohtuudella edellyttää. Miten esihenkilön tulisi tilanteessa toimia? Lue blogistamme asiantuntijan konkreettiset vinkit. 

Työntekijän alisuoriutuminen voi johtua monenlaisista henkilöön, johtamiseen tai työyhteisöön liittyvistä tekijöistä, kuten riittämättömästä osaamisesta, perehdytyksen puutteesta, työkyvystä tai motivaation puutteesta. Alisuoriutuminen – ja etenkin se, ettei siihen puututa asianmukaisesti – aiheuttaa aina ylimääräistä stressiä erityisesti esihenkilölle mutta myös työntekijälle itselleen.  

Esihenkilö toteuttaa työnantajan työnjohto-oikeutta ja -velvollisuutta, johon kuuluu myös suorituksen johtaminen. Käytännössä esihenkilöstä tuntuu kuitenkin usein vaikealta antaa suoraa palautetta ja kertoa odotusten alittamisesta. Tällöin työntekijä ei tiedä puutteellisesta suoriutumisestaan ja esihenkilön ja työntekijän välinen suhde voi vaikeutua. 

Helposti käykin niin, että tilanne tulehtuu ja ainoaksi vaihtoehdoksi tuntuu jäävän työsuhteen päättäminen.

Vinkit esihenkilölle

Jotta alisuoriutumistilanteessa voisi edetä työsuhteen päättämiseen, esihenkilön on toimittava aktiivisesti ja pyrittävä ensisijaisesti tukemaan työntekijää suorituksen parantamisessa. Pääsääntöisesti häneltä vaaditaan ainakin seuraavia toimenpiteitä, ennen kuin irtisanomista voidaan harkita: 

  1. Varmista, että työntekijälle on annettu riittävä perehdytys ja että työntekijä tietää mitä häneltä odotetaan.  
  2. Keskustele työntekijän kanssa ja pyri selvittämään, onko suoriutumiselle esteitä. 
  3. Tarkista, ovatko tavoitteet ja mittarit selkeitä ja realistisia. Aseta tarvittaessa uudet tavoitteet.  
  4. Anna palautetta säännöllisesti ja tue työntekijän suoriutumista ja kehittymistä.  
  5. Anna tarvittaessa kirjalliset työnjohdolliset ohjeet ja seuraa suoriutumista sekä ohjeiden noudattamista aktiivisesti. 
  6. Mikäli suoritus ei edelleenkään parane, anna kirjallinen varoitus ja mahdollisuus korjata tilanne. 
  7. Jatka suoriutumisen aktiivista seurantaa ja vertaa suoriutumista muihin vastaavissa rooleissa oleviin. Arvioi, onko tarpeen harkita irtisanomista. 
  8. Muista dokumentoida kaikki yllä mainittu! 

Se, kuinka kauan mainitut toimenpiteet vievät, voidaanko niistä joitain jättää tekemättä, onko kysymys ylipäänsä alisuoriutumisesta vai ehkä sittenkin laiminlyönnistä tai ohjeiden vastaisesta menettelystä tai voidaanko ylipäänsä edetä irtisanomiseen, on aina arvioitava tapauskohtaisesti.  

Joka tapauksessa työnantajalta vaaditaan aktiivisuutta, eikä mahdollinen irtisanomiseen johtava alisuoriutuminen saa tulla työntekijälle yllätyksenä. 

Wiidaren asiantuntijat auttavat sinua ja yritystäsi niin työntekijän suoriutumiseen liittyvien haasteiden kanssa kuin kaikissa muissakin työoikeuteen liittyvissä kysymyksissä. 

Elisa Lintunen - Profile Image

Elisa Lintunen

Legal Business Partner | Head of Employment

Would you like to hear more?

Let’s discuss what we can do for your business.